ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Γιατί διόδια γι' αυτόν τον καρόδρομο;

Πρόσφατα, ταξίδεψα από την Αθήνα στο Αίγιο. Στην διαδρομή μετά την Ελευσίνα, πλήρωσα στα διόδια το προβλεπόμενο ποσόν των 2,80€ , για να χρησιμοποιήσω το τμήμα της Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Κορίνθου.
Είμαι αντίθετος στον θεσμό των διοδίων στις εθνικές οδούς, γιατί είμαι φορολογούμενος πολίτης και πληρώνω ήδη φόρους, για να χρησιμοποιώ τα κοινά. Όμως, από ποιόν δρόμο να πάω, για να αποφύγω τα διόδια; Απ΄την παλαιά εθνική οδό; Την ειδική διαδρομή για ανθρώπους με γερό στομάχι;
Οι κατασκευαστικές εταιρείες ισχυρίζονται (δες εδώ για επιβεβαίωση) ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται για:
1. Την συντήρηση της υποδομής του αυτοκινητοδρόμου
2. Την οδική ασφάλεια, την διαχείριση της κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες λειτουργίας
3. Την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων
4. Την αποπληρωμή της επένδυσης του ελληνικού δημοσίου.


Όπως, λοιπόν, στο μετρό πληρώνεις πρώτα το εισιτήριό σου και έπειτα μπαίνεις στο τραίνο και το τραίνο σε πηγαίνει γρήγορα στον προορισμό σου, έτσι και στην εθνική οδό πληρώνεις πρώτα τα 2,80€ και έπειτα ταξιδεύεις στο καινούργιο οδόστρωμα με τις 3 λωρίδες + 1 βοηθητική ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Έχει κάποια λογική ο παραλληλισμός.

Πώς θα σας φαίνονταν, ωστόσο, να πληρώνατε το εισιτήριο και να πηγαίνατε στον προορισμό σας με τα πόδια, γιατί το ποσόν που πληρώσατε για το εισιτήριο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του τραίνου (που στο μέλλον θα σας πηγαίνει - μετά πληρωμής - στον προορισμό σας); Ε, αυτό συνάντησα στο τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου - Αιγίου.

Οι άνθρωποι εισπράττουν τα διόδια για κάτι που δεν έχουν κατασκευάσει ακόμα! Εγώ ταξίδεψα από την Κόρινθο έως το Αίγιο σ' έναν δρόμο πολύ επικίνδυνο, με μία λωρίδα + 1 βοηθητική ανά ρεύμα κυκλοφορίας και χωρίς ενδιάμεσο διαχωριστικό κράσπεδο να χωρίζει τα ρεύματα. Με τους Έλληνες ασυνείδητους οδηγούς να προσπερνούν εκεί όπου δεν πρέπει βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται η Ολύμπια Οδός! Φοβερή δεν είναι! Γι' αυτήν πλήρωσα 2,80€. Συνάμα, επειδή οι άνθρωποι τσεπώνουν το χρήμα, αλλά σκέφτονται και την ασφάλεια των οδηγών (για να μην σκοτωθούν όλοι από ατυχήματα και μετά ποιοι θα πληρώνουν τα διόδια), έχουν αναρτήσει κάτι ωραίες πινακίδες που συναντάς εδώ και εκεί (δες παρακάτω φωτογραφία).


Αν, τώρα, κάποιος ισχυρισθεί ότι οι πινακίδες αυτές έχουν τοποθετηθεί από κρατικό φορέα (και όχι απ' τις κατασκευαστικές), το ίδιο μου κάνει (αφού το κράτος με την γνωστή του «διαφάνεια» αναθέτει τα δημόσια έργα στις κατασκευαστικές). Αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγίδα στα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών

ΟΧΙ άλλα λατινικά ερωτηματικά "?" στην ελληνική!