Κτήμα Τατοΐου - πρώην Βασιλικά Ανάκτορα

Το κτήμα Τατοΐου είναι πολύ όμορφο, αλλά τόσο παραμελημένο και εγκαταλλελειμμένο στο έλεος του χρόνου. Είχα ακούσει για αυτό και ήθελα να το δω. Η πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη. Ο δρόμος είναι παλιός, αλλά βατός με μερικές επικίνδυνες στροφές. Στην είσοδο του κτήματος υπάρχουν λίγες θέσεις για να αφήσεις το αυτοκίνητό σου. Είχα επιχειρήσει άλλες τέσσερεις φορές να πάω, αλλά δεν είχα που να το παρκάρω. Χθες, επιτέλους βρήκα. 

Η είσοδος είναι εδώ, αλλά βρήκα την μεταλλική πόρτα που φαίνεται στην φωτογραφία κλειδωμένη. Λίγο πριν και αριστερά, υπάρχει άνοιγμα στην περίφραξη, απ' όπου εισέρχονται όλοι οι επισκέπτες. 

 

Κάποτε υπήρχε φύλακας. 


Δεν θα σταθώ εδώ σε λεπτομέριες για την ιστορία του κτήματος. Οι φίλοι του κτήματος έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες. Τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν σήμανση και δεν μπορεί να ξέρει ο επισκέπτης τι βλέπει. Όμως, θυμίζουν μια άλλη εποχή, πολλά πολλά χρόνια πριν. 


Το φυλάκιο της εσωτερικής πύλης (προηγούμενη φωτογραφία) είναι αυτό που συναντάς πρώτο. Σε διάφορα σημεία υπήρχαν πηγάδια. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της διαδρομής είχε ένα μικρό ρυάκι. 


Στο κτήμα συνάντησα τεράστιους κορμούς υπεραιωνόβιων δέντρων. Κάποια ήδη νεκρά και άλλα κατακρεουργημένα. Ορισμένα, όμως ήταν ακόμα ζωντανά. Τι θα μπορούσαν να καταμαρτυρήσουν, αν είχαν λαλιά!Το κτήμα είναι πολύ μεγάλο και σου παίρνει ώρα πολύ για να το περπατήσεις. 


Όλα τα κτίσματα είναι πέτρινα κτισμένα με αρχιτεκτονική του 19ου αι.


Το κτήμα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο, αλλά όλα τα κτίρια είναι κλειστά με πόρτες αμπαρωμένες και παράθυρα σφραγισμένα.


Ο καιρός που συνάντησα ήταν βροχερός. Το τοπίο, όμως καταπράσινο και το χώμα μαλακό. Αυτό που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία είναι ένα από τα δύο ξέφωτα που συνάντησα στην περιήγησή μου στο κτήμα. 


Στο κέντρο του υπάρχει αυτό το πολύ όμορφο δέντρο:


που ήταν ανθισμένο:


Κοντά στο κτίριο της χωροφυλακής, συνάντησα ένα παλιό πρατήριο καυσίμων:


Δίπλα στην δεξαμενή, μια παλιά αντλία.Η βενζίνη ήταν κανονική (regular) και ο μετρητής μετρούσε την ποσότητα σε γαλλόνια.
Από μια σήμανση στην άκρη του χωματένιου δρόμου και από κάποιους περαστικούς άκουσα για τους βασιλικούς τάφους. 


Έτσι, έσπευσα να ανέβω την πλαγιά του λόφου, για να τους δω. 


Στην κορυφή του λόφου, συνάντησα αυτή την παλαιά εκκλησία (πάνω φωτογραφία). Οι πόρτες ήταν κλειστές. Μπροστά από την εκκλησία υπήρχαν κάποιοι τάφοι. 
Λίγο πιο κάτω, ένα μαυσωλείο με τρεις τάφους, επίσης. 


Αυτός ήταν ο νεώτερος τάφος:


και διάφοροι ακόμα σκόρπιοι:
Το κτήμα είναι πολύ όμορφο. Είναι κρίμα που είναι παραμελημένο. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα έκθεμα και συνάμα, έναν χώρο για περπάτημα, picnic και επαφή με την φύση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγίδα στα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών