Εορταστικό ωράριο εμπορικών καταστημάτων: Σε ποιούς απευθύνεται τελικά;

Με τον όρο «εορταστικό ωράριο καταστημάτων» αναφερόμαστε στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα). 

Ποια καταστήματα αφορά

Το εορταστικό ωράριο αφορά στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ειδών δώρου, στα μικρομεσαία καταστήματα και καθόλου σε πολυκαταστήματα (π.χ. Hondos), super markets, καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών (π.χ. Media Markt, Κωτσόβολος, κ.αλ.) που ούτως ή άλλως λειτουργούν με συνεχές ωράριο (Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 ή 9:00-21:00 και το Σάββατο 8:00 ή 9:00-20:00 ή κάτι ανάλογο σύμφωνα με τον νομό και την περιοχή).

Σε ποιους απευθύνεται



Αναφορικά με το επάγγελμα του αγοραστή και τον ελεύθερο χρόνο που του αφήνει η εργασία του για να κάνει τις αγορές του, ας εξετάσουμε σε ποιους απευθύνεται το εορταστικό ωράριο.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι: Με το προνομιακό ωράριο εργασίας τους όλο το έτος, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χρειάζονται το εορταστικό ωράριο. Ο ελεύθερος πλην της εργασίας τους χρόνος είναι αρκετός, για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με το συμβατικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Επί πλέον, η ειδική κατηγορία των δασκάλων και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης διακόπτουν την εργασία τους κατά την περίοδο των εορτών, οπότε δεν έχουν ανάγκη το εορταστικό ωράριο.
  • Υπάλληλοι τραπεζών: Ανήκουν λίγο ή πολύ στην προνομιούχα κάστα που περιλαμβάνει και τους δημοσίους υπαλλήλους και επίσης δεν χρειάζονται το εορταστικό ωράριο.
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι σε τεχνικές, λογιστικές κ.αλ. εταιρείες που υπολειτουργούν ή κλείνουν στις εορτές: Προφανώς, και οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν χρειάζονται το εορταστικό ωράριο.
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι σε super markets και πολυκαταστήματα: Στα καταστήματα αυτά το ωράριο λειτουργίας είναι μονίμως διευρυμένο όλο τον χρόνο υπερκαλύπτοντας το εορταστικό, οπότε το εορταστικό ωράριο δεν ωφελεί ούτε αυτή την κατηγορία εργαζομένων.
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι στα εμπορικά καταστήματα με εορταστικό ωράριο: Οι υπάλληλοι που εργάζονται ήδη στα εμπορικά καταστήματα με εορταστικό ωράριο μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στα καταστήματα, στα οποία εργάζονται, αν αυτό επιθυμούν. Αγορές στα αλλά εμπορικά καταστήματα με εορταστικό ωράριο δεν προλαβαίνουν ούτως ή άλλως. Συνεπώς, δεν χρειάζονται το εορταστικό ωράριο.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι εργαζόμενοι αυτοί καθορίζουν οι ίδιοι τον ελεύθερο χρόνο τους και επομένως το εορταστικό ωράριο δεν τους ωφελεί για τις αγορές τους.
  • Συνταξιούχοι: Με τον άφθονο χρόνο που διαθέτουν σίγουρα οι συνταξιούχοι δεν χρειάζονται το εορταστικό ωράριο.
  • Άνεργοι και γυναίκες με οικιακά: Όμοια με τους συνταξιούχους, δεν χρειάζονται το εορταστικό ωράριο.



Σίγουρα, το εορταστικό ωράριο:
  • δεν βάζει χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών 
  • δεν βάζει χρήματα στα ταμεία των καταστημάτων, αφού οποιοσδήποτε αγοραστής που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων, αν σκοπεύει να πραγματοποιήσει αγορά, έχει τον απαραίτητο χρόνο χωρίς το εορταστικό ωράριο. Την αγορά θα την πραγματοποιούσε ούτως ή άλλως.
Σε ποιους, λοιπόν απευθύνεται το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων; Προς τι αυτή η επινόηση;




Σχόλια

Ο χρήστης admin είπε…
Mpikes sta agaphmena!!
Rikse mia matia an 8eleis kai esy...

http://trelokouneli.blogspot.com

euxaristww