Παγίδα στα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών

Το έντυπο «μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας» που κυκλοφορούσε στην αγορά το 2005 ήταν το παρακάτω:


Η τονισμένη περιοχή αναφέρεται στην παραλαβή του μισθίου και στις επισκευές. Το νέο έντυπο που έκανε την εμφάνισή του το 2007 έχει ορισμένες προσθήκες στην αντίστοιχη παράγραφο εις βάρος των ενοικιαστών. Δείτε παρακάτω:





Και τα δύο μισθωτήρια είναι πραγματικά. Στην τονισμένη παράγραφο έχω κυκλώσει την λέξη «θερμοσίφωνας».


Είναι, δηλαδή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του μισθωτή (ενοικιαστή) η συντήρηση, αντικατάσταση ή επισκευή βλαβών ή ζημιών στον θερμοσίφωνα, στον απορροφητήρα, στις τέντες κ.λπ.

Και ερωτώ: Πώς ορίζεται η «καλή χρήση» και η «κακή χρήση» του θερμοσίφωνα; Για τις τέντες, καταλαβαίνω πως, αν τις αφήσω κατεβασμένες και έξω πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, είναι φυσικό να σχιστούν και ευθύνομαι γι' αυτό. Ομοίως, για τον απορροφητήρα. Αν δεν τον καθαρίζω τακτικά, δεν του αλλάζω φίλτρο, κ.λπ., του προκαλώ ανεπανόρθωτη φθορά.

Όμως, με τον θερμοσίφωνα, τι γίνεται; Ο θερμοσίφωνας είναι μόνιμα συνδεδεμένος με την παροχή του νερού και ενεργοποιείται αποκλειστικά και μόνον από έναν διακόπτη στον πίνακα του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνάμα, διαθέτει θερμοστάτη, ώστε όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, να παύει τη λειτουργία και να επανέρχεται όταν η θερμοκρασία πέσει. Άλλη επαφή δεν έχει ο χρήστης με τη συσκευή αυτή (που συνήθως βρίσκεται στο πατάρι πάνω από το μπάνιο).
Άρα, τι είναι αυτό που ορίζει την κακή χρήση του θερμοσίφωνα (για την οποία είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω τυχόν βλάβη) και τι αυτό που ορίζει την καλή χρήση; Απ' ό,τι φαίνεται, οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως, όταν γενικά χρησιμοποιώ τον θερμοσίφωνα (ενεργοποιώντας τον από τον διακόπτη), κάνω κακή χρήση και αν αυτός χαλάσει (από φυσική φθορά - όπως κάθε συσκευή, άλλωστε), φταίω εγώ! Και τι πρέπει να κάνω, κύριοι; Να ενοικιάζω το σπίτι και να μην χρησιμοποιώ τον θερμοσίφωνα, για να μην χαλάσει; Να μην χρησιμοποιώ τις βρύσες τότε, να μην πατώ τα ξύλινα πατώματα, να μην αγγίζω τους τοίχους, να μην ανοιγοκλείνω τις πόρτες,... Και γιατί το ενοικιάζω, ρε παιδιά; Για να το βλέπω; Το ενοίκιο, γιατί το πληρώνω;

Αν το σπίτι που ενοικιάζω είναι ηλικίας 30 ετών, ο θερμοσίφωνας ουδέποτε έχει αντικατασταθεί και με την ενοικίαση του σπιτιού παραλαμβάνω έναν χρησιμοποιημένο θερμοσίφωνα που από φυσική φθορά ενδέχεται την επόμενη φορά που θα λειτουργήσει να χαλάσει, εγώ ευθύνομαι;

Προσοχή, λοιπόν, στο συμβόλαιο που υπογράφετε, γιατί περιέχει παγίδες εις βάρος σας.

Μπορείτε, αν θέλετε, να κατεβάσετε από εδώ ένα έτοιμο πρότυπο σε Microsoft Word και να το χρησιμοποιήσετε αντί αυτού που διατίθεται στο εμπόριο.

Σχόλια

Ο χρήστης Kostis είπε…
Ευχαριστώ. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
Να είστε καλά!