Πρόβλημα με το hand tool του Photoshop CS3 & CS4

Αν χρησιμοποιείτε το Photoshop CS3 ή CS4 στα Windows, θα έχετε διαπιστώσει ένα ενοχλητικό πρόβλημα που συμβαίνει που και που: Το Photoshop «κολλάει» και το μοναδικό εργαλείο που λειτουργεί είναι το hand tool (χεράκι). Όσο κι αν προσπαθείτε να επιλέξετε άλλο εργαλείο, αυτό εκεί: το χεράκι!

Η λύση, για να ξεκολλήσει το Photoshop, δεν είναι αυτή που συνήθως ακούγεται (δηλαδή, το σβήσιμο των προσωπικών ρυθμίσεων - reset - και η επαναφορά στις αρχικές). Είναι απλούστερη και γρηγορότερη: Πατήστε 3-4 (ή και περισσότερες, αν απαιτηθεί) φορές το πλήκτρο κενού (spacebar) και το πρόβλημα θα επιλυθεί «δια μαγείας»!

Ο φίλος μου, o Batcic έκανε ορθώς την επισήμανση πως το παραπάνω φαινόμενο συμβαίνει, διότι το πλήκτρο κενού (spacebar) είναι η συντόμευση για το χεράκι (όπως προβλέπεται από τους δημιουργούς του Photoshop), ώστε να ενεργοποιείται γρήγορα χωρίς να χρειαστεί να αποεπιλέξουμε το τρέχον εργαλείο. Τον ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανδρέας Μπατσής είπε…
Αυτό οφείλεται φίλε Νάσο στο ότι το space είναι το shortcut για το χεράκι ώστε να μετακινείς γρήγορα τον καμβά χωρίς να αποεπιλέγεις τα εργαλεία σου (π.χ. όταν χρησιμοποιείς το pen tool για να κόψεις ένα τεράστιο περίγραμμα, και δουλεύεις σε μεγάλο zoom). Πατώντας λοιπόν το space, το Photoshop ενεργοποιεί στιγμιαία το (ήδη ενεργό) χεράκι και μόλις αφήνουμε το space, το χεράκι απενεργοποιείται και αυτό! Όχι ως δια μαγείας αλλά επειδή έτσι προβλέπεται από το Photoshop. Το bug πάντως συμφωνώ ότι είναι αρκετά ενοχλητικό!
Ο χρήστης Kranidiotis Nassos είπε…
Μην θεωρήσεις ότι πιστεύω σε «μαγικά». Προς Θεού (ή Άθεου)! Το συγκεκριμένο bug με ενόχλησε αρκετά και στην προσπάθειά μου να βρω τη λύση στο διαδίκτυο συναντούσα διαρκώς την προτροπή: «κάντε reset». Το reset δεν διορθώνει την κατάσταση. Αυτό με το spacebar το βρήκα τυχαία και είπα να το δημοσιεύσω, μήπως βοηθήσω. Νόμιζα ότι στην έκδοση CS4 το bug θα απουσίαζε, όμως καθώς φαίνεται η Adobe δεν ασχολήθηκε και πολύ μ' αυτό.