Amazon vs. (Ελευθερουδάκης & Παπασωτηρίου) = 2 - 0 !

Όχι, δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας. Μοιάζει. Και τα γκολάκια που μπήκαν κοστίζουν κάπως στους ηττημένους. Ας πάρουμε, όμως, το χρονικό του αγώνα από την αρχή. 

Τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με τη γλώσσα προγραμματισμού C++. Έψαχνα, λοιπόν ένα βιβλιαράκι (που λέει ο λόγος, 1272 σελίδες έχει), το Beginning Visual C++ 2010, του συγγραφέα Ivor Horton γραμμένο στην αγγλική γλώσσα (φωτογραφία). Την Δευτέρα 9/8/10 κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας να το αναζητήσω. Μη νομίζετε ότι για τέτοιου τύπου βιβλία έχετε πολλές επιλογές βιβλιοπωλείων: Ελευθερουδάκης και Παπασωτηρίου (ας με συγχωρέσουν τυχόν άλλα βιβλιοπωλεία που δεν τα γνωρίζω). Δεν το βρήκα πουθενά το βιβλίο. Έπρεπε να το παραγγείλω. Έτσι γύρισα σπίτι απογοητευμένος.

Την Κυριακή 15/8/10 μπήκα στη σελίδα της Amazon Μ.Βρετανίας, βρήκα το βιβλίο, υπήρχε απόθεμα και το παρήγγειλα από εκεί. Θα με ρωτήσετε: «Μα γιατί δεν στηρίζεις τα βιβλιοπωλεία του τόπου σου;» Ε, διαβάστε παρακάτω και θα πάρετε την απάντηση.
  • ΣΚΟΡ 1-0 : Η ΤΙΜΗ
    Στον Ελευθερουδάκη δεν ρώτησα τιμή. Στον Παπασωτηρίου το βιβλίο κοστίζει 52.90€ (με Φ.Π.Α.) για αγορά από  τα ταμεία του βιβλιοπωλείου. Στην Amazon  £29.01 (με Φ.Π.Α. και μεταφορικά), δηλαδή (με την τρέχουσα ισοτιμία στις 15/8/10 που έκανα την αγορά) 36.83€.
    Μάλιστα, αν εξισώσουμε τα πράγματα και κάνουμε την παραγγελία μας online από την ιστοσελίδα του Παπασωτηρίου και ζητήσουμε να μας αποστείλουν σο βιβλίο με ταχυδρομική (courier) στη διεύθυνση της επιλογής μας (όπως έγινε με την Amazon), θα πληρώσουμε άλλα 3,95€, δηλαδή συνολικά το βιβλίο θα στοιχίσει 56,85€.

    Η Amazon τότε είναι κατά 35.22% φθηνότερη! Ουκ ολίγον !

  • ΣΚΟΡ 2-0 : Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
    Στον Ελευθερουδάκη μου ζήτησαν να αφήσω προκαταβολή και μου είπαν ότι απαιτούνται 30-40 ημέρες. Στην ιστοσελίδα του Παπασωτηρίου ο χρόνος παράδοσης είναι 4-7 εργάσιμες, αλλά ο υπάλληλος στο κατάστημα της Στουρνάρη με πληροφόρησε ότι μπορεί να πάρει κανένα 20ήμερο λόγω Αυγούστου (μάλλον θα είχε πάρει άδεια ο υπάλληλος που κάνει τις παραγγελίες εξωτερικού).
    Η πρόβλεψη της Amazon ήταν να παραλάβω μέχρι την Τετάρτη 25/8/10. Θυμηθείτε ότι έκανα την παραγγελία την Κυριακή 15/8/10 το απόγευμα (18:00) από τον Η/Υ μου, χωρίς να χρειαστεί να κατέβω κάποια εργάσιμη ημέρα στο κέντρο της Αθήνας και να μπλέξω στην κίνηση. Τελικά, παρέλαβα το βιβλίο από την Amazon την Τρίτη 17/8/10 στις 11 π.μ.! Χρόνος παράδοσης = 1,7 ημέρες!

    Να σημειώσω ότι για την αποστολή από την Amazon χρεώθηκα με το ποσόν των 7.34€  (μέσα στην τιμή των 36,83€) έχοντας επιλέξει την κανονική αποστολή (standard shipping) και όχι την εσπευσμένη.

    Η απόδειξη παραλαβής

Συμπέρασμα; Στην χώρα μας η κερδοσκοπία καλπάζει και οι υπηρεσίες προσφέρονται με τον χείριστο τρόπο. Γιατί 35% ακριβότερο το ίδιο προϊόν; Αν μάλιστα σκεφθείτε ότι η Amazon είναι και αυτή μία εταιρεία πώλησης που αγοράζει από τους εκδοτικούς οίκους (στην περίπτωσή μας την Wrox) και πωλεί στους πελάτες της κερδίζοντας ένα ποσοστό μεικτού κέρδους, αντιλαμβανόμαστε το βαθμό ακρίβειας και διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ας πάψει, επιτέλους, το γνωστό παραμύθι που μας πλασάρουν οι ελληνικές εταιρείες εισαγωγής ξένων ειδών ότι δήθεν τα μεταφορικά ευθύνονται για τη διαφορά τιμής των ίδιων προϊόντων μεταξύ εξωτερικού και Ελλάδας. Πάει πια η εποχή που ο Έλληνας πελάτης ήταν κουτορνίθι.

Εσείς, λοιπόν από πού σκοπεύετε να αγοράσετε τα επόμενα ξενόγλωσσα βιβλία σας; 

Σχόλια